Hoe kan je een tuinkamer best inrichten?

Tuinkamers zijn ideaal om extra woon- en leefruimte te creëren zonder ingrijpende verbouwingen te moeten verrichten. Je kan ze op verschillende manieren inzetten en de inrichtingsmogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Daarom geven wij je hier alvast enkele praktische tips mee waarop jij best let bij het inrichten van je tuinkamer!  

Richt je tuinkamer in naar functie van het doel ervan

Wil je graag een volwaardige homegym inrichten of zoek je eerder een rustige plek om je hobby uit te oefenen? Afhankelijk van de reden achter de aankoop van jouw tuinkamer, zul je deze anders willen inrichten. 

Zo krijgt een bureau meestal een centrale plek in een kantoorruimte en kies je daarbij vaak voor neutrale kleuren en hoogwaardige afwerkingsmaterialen. Bij het inrichten van een homegym wordt dan weer vaker voor een basisafwerking en meer praktische inrichting gekozen. 

Veel hangt dus af van de precieze gebruiksbestemming van jouw tuinkamer. 

Creëer een harmonieus geheel

Wanneer je de tuinkamer inricht, hou je ook best rekening met je eigen smaak en je huidige interieur. Om een mooi geheel te creëren, raden we het aan om de inrichting van je huis verder door te trekken naar de inrichting van je tuinkamer. 

Wanneer jouw huis bijvoorbeeld heel modern is ingericht, kan dat botsen wanneer je voor een meer klassieke inrichting van jouw tuin(kamer) kiest. Het contrast dat je zo krijgt, zorgt ervoor dat de ruimtes niet mooi zullen samenwerken. Door overal dezelfde stijl te hanteren en je tuinkamer dus in te richten als een verlengde van je huis, krijg je wel een harmonieus geheel. 

Werk samen met een binnenhuisarchitect

Wil je graag een mooie tuinkamer, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is samenwerken met een binnenhuisarchitect een goed idee. Deze professionals zijn dagelijks bezig met het inrichten van verschillende ruimtes. Zij zien dus praktische zaken en opportuniteiten waar jij niet meteen aan denkt. 

Ze weten bovendien welke materialen en meubels mooi samengaan om tot een mooi geheel te komen. Op die manier krijg jij een prachtige tuinkamer zonder dat je er zelf je hoofd over moet breken. Daardoor krijg je een kant-en-klaar geheel dat aansluit bij jouw behoeften en dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt! 

Zorg voor een goede connectie met je tuin

Voor zowel de buitenkant van de tuinkamer als de binnenkant, maak je best een connectie met je tuin. 

Hier kan je onder andere voor zorgen door het plaatsen van grote ramen. Zo heb je een fantastisch zicht op je eigen tuin en krijg je letterlijk het gevoel dat je in het groen zit. 

Anderzijds kan je ook het groene element doortrekken in je tuinkamer. Met enkele planten en/of bloemen haal je op een leuke manier je tuin naar binnen. 

Tot slot is het ook belangrijk om een tuinkamer te kiezen die in jouw tuin past. Bij TimeOutBox voorzien we daarom twee verschillende afwerkingsmogelijkheden voor het exterieur. Daardoor past de tuinkamer gegarandeerd mooi in het geheel van jouw tuin.  

Denk na over de deuren van je tuinkamer

Ook over de deuren denk je best goed na bij het kiezen van jouw tuinkamer. Vaak heb je hierbij de keuze tussen een schuifdeur of een scharnierdeur naar buiten. 

Met behulp van schuifdeuren kan je een heel open gevoel creëren en maak je een grotere connectie met je tuin. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat deze meer plaats innemen en dat je zo extra wandruimte verliest om meubels tegen te zetten. 

Een scharnierdeur naar buiten daarentegen is smaller en zal minder plaats innemen. Wanneer je de tuinkamer bijvoorbeeld voor je hobby gebruikt en nood hebt aan extra veel opbergruimte, kan een deur met scharnieren dus een betere optie zijn. 

Zorg voor een optimale lichtinval in je tuinkamer

Een optimale lichtinval in je tuinkamer is essentieel. Het zorgt niet enkel voor een licht gevoel, maar realiseert ook een ideale betrokkenheid met de buitenwereld

Bij het kiezen van je tuinkamer hou je hier dus best rekening mee. Zo kan je de lichtinval in je tuinkamer makkelijk vergroten door het kiezen van grote glaspartijen

Bij TimeOutBox beslis je daarom helemaal zelf over hoeveel ramen je wil in jouw tuinkamer. In de praktijk zien we vaak twee muren uit glas om zo die optimale lichtinval te bekomen. 

Daarnaast hou je bij het plaatsen van je tuinkamer in je tuin ook best rekening met de lichtinval. Zo zal je veel meer licht binnenkrijgen wanneer je kiest voor een lichtrijke plek in je tuin met een zuidelijke oriëntatie, tegenover een plekje onder de bomen met een oriëntatie naar het noorden. 

Denk na over de klimaatcontrole van je tuinkamer

Bij de inrichting van je tuinkamer denk je ook best ook ineens na over de klimaatcontrole. Zo is een airco op warmere dagen een absolute aanrader, zeker wanneer je de tuinkamer als kantoorruimte gebruikt. Met behulp van de airco zal je tuinkamer ook een aangename temperatuur hebben. 

Maar ook op koude dagen is het belangrijk dat je comfortabel kan vertoeven in jouw tuinkamer. Naast een airco, voorzie je dus best ook een verwarmingselement

Besluit

Voor de inrichting van jouw tuinkamer hou je dus best van het begin af aan al rekening met een aantal zaken. Een optimale lichtinval, een goede connectie met de tuin en een mooie en praktische inrichting zijn hiervoor belangrijke factoren. Met behulp van onze tips zul je zeker en vast ten volle kunnen genieten van jouw tuinkamer. 

Wil je na het lezen van deze tips zelf graag een tuinkamer samenstellen? Neem dan gerust contact met ons op, wij zorgen voor de nodige begeleiding en ontzorging bij het kiezen van een tuinkamer!  

Inhoudstafel

Interesse in een TimeOutBox?