Heb je een vergunning nodig om een modulaire unit in je tuin te plaatsen?

Een modulaire unit of tuinkamer is ideaal om extra ruimte te creëren bij je woning. Maar wat zegt onze Belgische wetgeving nu net over het plaatsen van een modulaire unit in je tuin? Heb je hiervoor een vergunning nodig of kan je meteen aan de slag? We vertellen je er hier meer over. 

Wanneer krijg je een vrijstelling van vergunning voor een vrijstaand bijgebouw?

Voor bijgebouwen geldt een algemene vergunningsplicht. Er zijn echter een aantal voorwaarden voordat je vrijgesteld wordt van deze vergunnings- of meldingsplicht:

  • Het bijgebouw is niet groter dan 40 m².
  • Het bijgebouw wordt niet gebruikt als aparte woonst. 
  • De totale hoogte van het bijgebouw is niet groter dan 3,5 meter.
  • Het bijgebouw blijft 3 meter van de perceelgrens in de zijtuin. 
  • In de achtertuin blijf je 1 meter van de perceelgrens of bouw je dit tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen. 
  • Het bijgebouw wordt binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken. 
  • Het bijgebouw wordt niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied geplaatst. 

Alle vrijstellingen vind je terug op de algemene checklist van de Vlaamse overheid. Deze kan je hier vinden. 

Het goede nieuws is dus dat een modulaire unit of tuinkamer met een oppervlakte tot 40 m² doorgaans vrijgesteld wordt van de vergunnings- en meldingsplicht!

Wanneer heb je toch een vergunning nodig voor een modulaire unit? 

Voor bijgebouwen die niet aan deze voorwaarden voldoen, geldt er dus wel een vergunningsplicht.

Ook zijn er uitzonderingen wanneer de verkavelingsvoorschriften of de voorschriften van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) of Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) anders vermelden. 

De gemeente of stad waarin je woont kan dus bijkomende voorwaarden opleggen.

Zo moet je doorgaans 1 meter van de scheiding blijven bij het zetten van een (bij)gebouw. In sommige plaatsen mag je echter wel zonder probleem bouwen op de scheidingslijn. Ook wordt de dakhoogte in sommige plaatsen beperkt tot een maximum van 2 meter in plaats van 3,5 meter. 

Let ook op: als je al een ander losstaand bijgebouw hebt en deze samen het maximum van de 40 m² overschrijden, dan zul je ook een vergunning nodig hebben. 

Het is dus aangeraden om vooraf meer info in te winnen bij de gemeente of stad waar je woont. Zo ben je 100% zeker dat je geen bouwovertredingen begaat en kom je niet voor verrassingen te staan.

Moest je dan toch een vergunning nodig hebben, gaat het wel over een vergunning voor losse bijgebouwen. Deze kan je gelukkig makkelijker verkrijgen dan een volwaardige (ver)bouwvergunning. 

Geen zorgen met een modulaire unit van TimeOutBox

Een modulaire unit van TimeOutBox kan je dus perfect zonder vergunning plaatsen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Bijkomend heb je hiervoor ook geen EPC (energieprestatiecertificaat) nodig. 

Hierdoor is het plaatsen van een modulaire unit de ideale manier om jouw bewoonbare oppervlakte snel en zonder administratieve rompslomp te vergroten. 

Bovendien zorgt TimeOutBox voor een volledige ontzorging vanaf de keuze van jouw Box tot en met de uiteindelijke plaatsing ervan. Dankzij de kant-en-klare modulaire units van TimeOutBox wordt jouw tuin geen bouwwerf en kan je in no-time genieten van jouw extra woon- of leefruimte. 

Besluit

Voor het plaatsen van een modulaire unit heb je geen vergunning of EPC nodig. Wel raden we je aan om de geldende voorschriften rond de vrijstelling van vergunnings- en meldingsplicht van je woonplaats even na te gaan. Zo kan jij zorgeloos genieten van je extra woonruimte! 

Wil je graag zelf een modulaire unit in je tuin laten plaatsen? Contacteer dan gerust het TimeOutBox team voor een offerte op maat! 

Inhoudstafel

Interesse in een TimeOutBox?